Jordgubbar och smultron

Visst är det fantastiskt att man lär sig något nytt varje dag?! Visste du att jordgubbar är en smultronhybrid som odlades fram i Frankrike för ca 250 år sedan genom att korsa det nordamerikanska scharlakanssmultronet med det sydamerikanska jättesmultronet? En hybrid är när till exempel två olika arter korsas och på så sätt blir den ärftliga (genetiska) uppsättningen annorlunda än hos föräldraindividerna.  En av världens mest odlade bär är alltså ett resultat av gammal växtförädling. Och dessutom av misstag!

Jordgubbar3

Jordgubbar

Smultrontallrik

Smultron

Just nu har smultrontunnans plantor massor med smultron. Söta och goda. Ja, naturens eget smågodis. Smultron i bärform till frukost, mellanmål och efterrätt. Jag är lite nyfiken på att göra smultronsylt för det har jag aldrig ätit. Sylt gör man av de flesta bärsorterna, men gör man det av smultron? Och frågan är – varför säljs inte smultronsylt när det är ett lättodlat bär?

 Smultron4

Smultron3

Smultron

Annonser

3 thoughts on “Jordgubbar och smultron

  1. Ping: Gott slut 2013 | ScienceHelena

Jag blir så glad när du lämnar en gullig kommentar! Ha en fin dag! ♥

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s