Härliga piroger

Ett tips på matsäck att ta med sig på en längre skogspromenad är piroger. Enkelt och gott! Var och en kan fylla dem med det som man tycker om. Det som är så bra med hembakat är att man själv kan välja sina ingredienser och hur de är producerade. Ekologiskt, kravodlat och/eller närproducerat. Det är också mycket lättare att anpassa till vegetariska alternativ eller överkänslighet som laktosintolerans. Tråkigt nog är det då svårare att hitta alternativ som är kravodlade eller ekologiska.

På det här receptet får jag ut ca 16 piroger om jag tar ut cirklar på ca 10-12 centimeter i diameter.

Deg: 3/4 pkt jäst, 75 g smölt smör, 3,75 dl mjölk, 1 tsk salt, 1 tsk socker, ca 8 dl vetemjöl. Smör och mjölk värms till fingervarmt och blandas med jästen. Sedan tillsätts de torra ingredienserna och degen bearbetas så att den blir slät och fin. Ca 1 timme får degen jäsa övertäckt och på dragfri plats. Fyllning 1: Skinktärningar och finhackad gul lök stektes i stekpanna och kokas ihop med creme fraiche, chilisalt och vitpeppar. När fyllningen svalnat rivs västerbottensost i. Fyllning 2: Trattkantareller steks och kokas sedan ihop med creme fraiche, lite tomatpuré, vitpeppar och salt. Precis som i fyllning 1 så rivs västerbottensost i när det svalnat.

När degen är färdig jäst bearbetas den på mjölat bord, kavlas ut tunt och cirklar tas ut. Fyllning läggs på halva cirkeln och därefter viks cirkeln på mitten och kanterna naggas ihop med en gaffel. Jag gör olika naggningsmönster beroende på fyllningen. Lägg pirogerna på bakplåtsklädd plåt, pensla med uppvispat ägg och låt jäsa ca 20 minuter innan de gräddas mitt i ugnen ca 12 minuter på 225 grader. När de är klara får de svalna på galler under en bakduk.

Piroger

Ostpirog

Ost- och skinkpiroger

 Pirog på trattkantareller

Ost- och trattkantarellpiroger

Annonser

4 thoughts on “Härliga piroger

  1. Ping: Gott slut 2013 | ScienceHelena

Jag blir så glad när du lämnar en gullig kommentar! Ha en fin dag! ♥

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s