Beroende (202/365)

Fotoutmaning 202/365 Beroende (nr 17). Vad gjorde vi utan insekter? Vi är helt beroende  av att de finns och pollinerar växterna så att nya grödor kan växa eller äter larver och andra skadeinsekter.

202 Beroende 17_2014

Skogsblomfluga

Även spindlar, hur otäcka de än ser ut, är viktiga. Som barn fick jag höra att hade man spindlar inomhus fanns det inte några andra skadeinsekter. I en radiointervju för några månader sedan ställde en expert frågan till allmänheten vad som skulle hända om alla spindlar dog samtidigt. Svaret var att jordens befolkning inte skulle klara sig då spindlarna håller efter skadeinsekter på våra grödor, så att vi kan äta istället för skadeinsekterna. Utan spindlarna skulle våra grödor försvinna på nolltid till dessa skadeinsekter.

Så här i sommartider då det surrar av insekter överallt, många gånger till förtret när myggen gör sina attacker, kan det vara bra att tänka positivt hur viktiga insekterna är. Vi är beroende av dem och det blir min tolkning i fotoutmaningen.

The picture represent the photo challenge dependence. Övriga deltagare till utmaningen finner du på 365 fotons hemsida. Mina utmaningar finns under kategorin Teman 2014.

18 thoughts on “Beroende (202/365)

  1. Det är otroligt hur allt i naturen hänger ihop. Fascinerande. Hörde på radion i veckan att det var stor risk att det inte blir några hallon iår. Hallonen blommar nu och det är alldeles för lite insekter pga kyla och regn. Vist blir man less ibland när det surrar runt huvudet men då får man trösta sej med att alla insekter behövs.

  2. En viktig tolkning! Fascinerad, på ett tråkigt sätt, av hur liten förståelse för sammanhangen många har idag. Jag har världens fetaste, största husspindlar – har hört att det ska innebära friskt hus 🙂

  3. Fin bild… och så sanna ord! Allt hänger ihop!
    Måste bara berätta – apropå spindlar… på 80- talet jobbade en bekant till mig i Afrika (genom SIDA) Han åkte ner ensam först för att bygga och inreda familjens blivande hem långt ute i en liten by. Av kvinnorna i byn fick han en inflyttningspresent i form av en spindel i jätteformat och fick veta att alla hade ”egna” spindlar för att hålla efter ohyra. När hans fru och barn sedan kom ner (hon var dödsförskräckt för spindlar) så ställs han inför valet mellan henne och spindeln… hon vägrade dela hem med den stora spindeln! Han bar ut spindeln och hustrun flyttade in… men redan efter ett par dagar så var huset invaderat av både kackerlackor och andra otrevliga saker… så då fick hon ge med sig och en ny spindel fick flytta in 🙂
    Själv gillar jag spindlar och de får gärna bo hos oss… lite jobbigt med alla spindelnät ibland, men de är ju lätta att ta bort…

  4. Jag visst är det fascinerande och det är kul att lära nytt och man blir aldrig fullärd om naturen. Jag har varit ledare för Mulle, Strövare och Frilufsare under många år…..tror det var 10 år. Det var så kul att lära barn i alla åldrar olika saker om naturen.

    • Det är viktigt att få lära sig om naturen och precis som du skriver blir man aldrig riktigt fullärd. Ju mer man förstår om naturen desto ödmjukare gentemot den tror jag man blir 🙂

Jag blir så glad när du lämnar en gullig kommentar! Ha en fin dag! ♥

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s