Pepparkaksbullar

Idag fick jag ett infall att baka vanliga bullar med pepparkakssmak. Grunden var ett vanligt bulldegsrecept. 125 g smält smör och 5 dl mjölk värmd till 37 grader som sedan hälls över 50 gram (1 pkt) jäst i en bunke. 1 dl socker och 1/2 tsk salt tillsattes och därefter 13-14 dl vetemjöl. Allt rördes ihop ordentligt och fick sedan stå övertäckt och jäsa övertäckt med handduk i 40 minuter.

Pepparkaksbullar (1)

Medan degen jäste blandade jag ihop 1 msk mald ingefära, 2 msk mald kanel, 1 msk malda nejlikor och 2 tsk kardemumma. Blandningen rördes sedan ihop med 175 gram smör och 1,5 dl socker. När degen jäst färdigt delades dem i två delar som kavlades ut och hälften av smörkryddblandningen bredes ut över respektive utkavlad deghalva. Deghalvorna rullades ihop, skars i lagom tjocka bullskivor och lades på bakplåtsklädd plåt för att jäsa ca 30 minuter övertäckt med handduk. Därefter penslades bullarna med vispat ägg och gräddades sedan i 225 grader i ca 1o minuter. Goda bullar med en touch av jul!

Pepparkaksbullar (2)

Annonser

14 thoughts on “Pepparkaksbullar

  1. Mmmm … det låter gott 🙂 Det börjar bli riktigt mysigt att läsa om julrelaterade detaljer … men själv har jag inte kommit så långt att något juligt händer … förutom på jobbet där luciaplanerna är igång!

  2. Kul idé! Jag ska plocka fram ungefär samma kryddor idag men göra en klassisk curry på lamm till familjen 🙂 Bullarna ser väldigt goda ut och jullängtan efter ljus och doft kryper in så smått.

Jag blir så glad när du lämnar en gullig kommentar! Ha en fin dag! ♥

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s